اگر بپرسیم چه کسی تا بهحال سرفه نکرده است؟ احتمالا کسی نمی تواند دست خود را بالا ببرد. اما بعد از چه مدت زمانی سرفههای ما تبدیل به سرفههای طولانی میشوند و باید به فکر درمان آن باشیم؟
سرفههای طولانی یا مزمن سرفههایی هستند که حداقل 8 هفته طول میکشند و ممکن است زندگی را برای ما و حتی پزشکان متخصص سخت کنند. چرا که در برخی از مواقع یافتن علت برخی از این سرفهها کمی سخت میشود.
بیشتر بخوانید : فواید آهن در بدن
درمان سرفه خشک از نظر پزشکان متخصص
در شماره 20 اکتبر 2016 مجله پزشکی نیوانگلند (New England Journal of Medicine)، رویکردی گام به گام برای کمک به تشخیص و درمان بیماران مبتلا به سرفههای طولانی توسط متخصصان ریه تعریف و علت این سرفهها به دو بخش “علتهای معمول” و “علتهای غیر معمول” تقسیم شده است. نکته قابل توجه در این رویکرد یافتههای جدید متخصصین ریه است. آنها اعتقاد دارند اگر علت سرفههای مزمن هیچ یک از علتهای معمول و غیرمعمول بررسی شده در این مقاله نباشند، ممکن است محرکهای معمولی و روزانه با تحریک اعصاب از پیش تحریک شده منجر به میل به سرفههای شدید در بیمار شوند.
در این نوشته سعی میکنیم علاوه بر مرور علتهای معمول و غیرمعمول سرفههای مزمن، با یافتههای جدید متخصصین در این رویکرد نیز بیشتر آشنا شویم. توجه داشته باشیم انتخاب هر یک از راههای درمانی پیشنهاد شده در این مقاله میبایست با تشخیص پزشک متخصص انجام شود.
برای سرفه خشک چی خوبه بخوریم?
با توجه به وجود علائم، شما برای درمان سرفه خشک باید کارهای زیر رو انجام دهید: میتوانید با مصرف عسل و لیمو، نوشیدن دمنوشهای گیاهی مانند آویشن و زنجبیل، و همچنین مصرف مایعات گرم و مغذی مثل آبگوشت به بهبود سرفه خشک خود کمک کنید.
علت سرفه خشک طولانی مدت
فرض کنید بیمار ما یک خانم میانسال است که سرفههایش به مدت چند ماه ادامه داشته است. بررسی علت های معمول را با چند سوال شروع میکنیم:
آیا علائم آلرژی مزمن مانند خارش، آبریزش چشم یا بینی وجود دارد؟
اگر پاسخ مثبت است، می توانیم آنتی هیستامینها و استروئیدهای بینی را امتحان کنیم. آلرژیهای درمان نشده میتوانند منجر به عفونت مزمن سینوسی شوند که میتوانند علت سرفهها باشند.
آیا ممکن است آسم از نوع سرفهای “Cough Variant” علت سرفه خشک باشد؟
اگر مشکوک به آسم باشیم، بیمار میبایست به یک متخصص ریه مراجعه کند. ممکن است استفاده از اسپری آلبوترول به مدت چند هفته برای کمک به باز کردن راههای تنفسی و یک اسپری استروئیدی برای فرونشاندن التهاب به تشخیص دقیقتر و یا درمان کمک کند.
آیا رفلاکس یا علائم سوزش سر دل وجود دارد؟
رفلاکس اسید معده نیز می تواند باعث سرفه شود. به عنوان مثال اگر کسی علائمی مانند سوزش سر دل داشته باشد، میتوانیم داروی کاهش اسید معده را به مدت هشت هفته را تجویز کنیم.
آیا بیمار دارویی مصرف می کند که عوارض جانبی مانند سرفه داشته باشد؟
لیزینوپریل (Lisinopril) یا سایر داروهای فشار خون از دستهی مهارکننده های ACE می توانند در 20 درصد بیماران باعث سرفه شوند. در این صورت ممکن است قطع آزمایشی این دارو را برای مدتی در نظر داشته باشیم.
معرفی شربت آسماویت : درمان عفونت تنفسی
آیا بیمار سیگار می کشد؟
اگر فرد مبتلا به سرفه مزمن، سیگار میکشد، سرفه او ممکن است به دلیل برونشیت مزمن باشد. در حقیقت با آسیب قسمتی از ریه، توانایی طبیعی بدن برای پاکسازی ذرات محرک کم شده و راه های تنفسی متورم و در نتیجه مخاط بیش از حد تولید می شود. در یک فرد سیگاری، علائم دیگر سرفه ممکن است باعث نگرانی از عفونت ریه یا حتی سرطان باشد.
آیا شرایط محیط و عوامل خارجی ممکن است علت سرفه خشک باشد؟
اگر فرد سابقه زندگی در شرایط محیطی ناسالم مانند زندان، پناهگاه یا محیطهای خاص را داشته باشد، می توانیم بیماری سل (TB) را نیز در نظر بگیریم. در این صورت سیستم ایمنی ضعیف، HIV یا استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids)، نیز می توانند در فهرست علتهای سرفههای مزمن قرار بگیرند.
شرایط نادر و غیرمعمول را نیز در نظر بگیریم
شرایط نادر و غیرمعمولی که باید در نظر گرفت شامل فیبروز ریوی (Pulmonary Fibrosis)، سارکوئیدوز (Sarcoidosis)، بیماریهای خودایمنی و ناهنجاریهای آناتومیکی (Anatomical Abnormalities) است. در صورت تشخیص هر یک از این عوامل، علاوه بر ارزیابی دقیق ریه، معاینات دقیقی از گوش و حلق و بینی می تواند در تشخیص نوع بیماری موثر باشد.
چه یافتههای جدیدی برای درمان سرفه خشک طولانی وجود دارد؟
برای بیمارانی که به درمانهای رایج پاسخ نمیدهند، چه راه حلهایی وجود دارد؟ در جواب این سوال محققان در این مقاله موضوع جدیدی از شرایط تنفسی و سرفههای ناشی از اختلال عملکرد عصبی را معرفی میکنند.
شواهد جدید نشان میدهند که آبریزش بینی، رفلاکس اسید معده، یا حتی سرفههای شدید میتوانند پایانههای عصبی راههای تنفسی را تحریک کنند. این پایانههای عصبی تحریک شده به بسیاری از محرک های معمولی مانند دود، عطر یا تغییرات دما واکنش بیش از حد نشان داده و باعث میل شدید به سرفه می شوند. آنها این بیماری را ” سندرم پاسخ بیش از حد عصبی” یا “Neuronal Hyper-Responsiveness Syndrome” مینامند.
سایر محققان نیز مفهوم مشابهی را در رابطه با حنجره انسان بیان میکنند، خانوادهای از اختلالات با عنوان “سندرم اختلال عملکرد حنجره” یا “Laryngeal Dysfunction Syndrome” که می تواند “پاسخ دهی بیش از حد حنجره” به محرکهای زندگی روزانه باشد. امیدوارکنندهترین داروهای توصیه شده برای هر دو اختلال شامل داروهای ضد تشنج گاباپنتین و پرهگابالین، داروی ضد افسردگی آمیتریپتیلین، گفتار درمانی یا ترکیبی از اینها است که قبل از تصمیم به مصرف هر یک از این داروها میبایست با یک پزشک متخصص مشورت شود.
منبع: https://www.health.harvard.edu/blog/when-a-cough-just-wont-go-away-2016110710597
سلام
ممنون از مطالب خوبتون.
ايا علت سرفه خشك تیروئید میتونه باشه؟؟
سلام کاربر عزیز…
قطعا بدون معاینه فیزیکی و بررسی آزمایشات نمی توان در مورد این موضوع اظهار نظر کرد، اما اگر سرفه های مکرر داشته باشید و احساس خارش در گلویتان بکنید و علت این سرفه ها سرماخوردگی و یا بیماری دیگری نباشد، می توان به اختلالات تیروئید شک کرد. به علت بزرگ شدن غده ی تیروئید و احساس وجود جسم خارجی در مجاری تنفسی، سرفه اتفاق میافتد. پزشک حتما باید این علامت را بررسی کند.
توصیه میشود با پزشک متخصص غدد در این زمینه مشورت نمائید.