هنگامی که بدن تحت تاثیر استرس قرار می گیرد، بدن هورمون هایی ترشح می کند که باعث افزایش سطح گلوکز خون می شود. این روند می تواند در افراد مبتلا به دیابت علائم نامطلوبی را ایجاد کند اما چگونه می توانیم این مشکل تاثیر استرس بر دیابت را مدیریت کنیم و رابطه استرس و دیابت را مدیریت کنیم؟ وقتی استرس دارید یا احساس خطر می کنید، بدن شما واکنش نشان می دهد. به این واکنش جنگ یا گریز گفته می شود. در طی این واکنش، بدن شما آدرنالین و کورتیزول را در جریان خون آزاد می کند و تعداد تنفس شما افزایش می یابد. چنانچه در حین این فرایند بدن قادر نباشد تعادل ایجاد کند سطح گلوکز خون افزایش میابد.
هنگامی که این روند طولانی می شود و شما برای مدت زمان بیشتری در وضعیت استرس قرار می گیرید، افزایش گلوکز خون نه تنها مدیریت دیابت را دشوار می کند بلکه می تواند شما را به لحاظ جسمی و روحی تحت تاثیر قرار دهد.
چگونگی رابطه استرس و دیابت نوع 1 و 2
عوارض استرس می تواند در افراد مبتلا به دیابت نوع یک و نوع دو متفاوت باشد , تغییرات عمده ای بر سلامت فرد به خصوص افراد مبتلا به دیابت ایجاد کند. هنگامی که افراد مبتلا به دیابت نوع 2 تحت استرس روانی هستند، به طور کلی افزایش در سطح گلوکز خون را تجربه می کنند اما در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 ممکن است پاسخ متفاوت باشد. این بدان معنی است که آنها با کاهش یا افزایش سطح گلوکز خون همراه شوند. تمام افراد هنگامی که در شرایط استرس زا قرار می گیرند عدم تعادل در میزان قند خون را تجربه می کنند ولی این موضوع، افراد مبتلا به دیابت نوع 1 یا نوع 2 را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد.
چگونه متوجه شویم که آیا استرس بر سطح گلوکز خون ما تاثیر گذاشته است یا خیر؟
ردیابی اطلاعات اضافی، مانند تاریخ و کاری که در هنگام استرس انجام میدادید، ممکن است به شما در تعیین محرکهای خاص کمک کند. به عنوان مثال، آیا همیشه صبح های شنبه استرس را تجربه می کنید؟ اگر چنین است، میدانید که چگونه در صبحهای شنبه اقدامات ویژهای انجام دهید تا استرس خود را کاهش دهید و گلوکز خود را کنترل کنید. شما می توانید با ثبت استرس و سطح گلوکز خود تعیین کنید که آیا این اتفاق برای شما می افتد یا خیر. در اینجا با شناخت علل استرس بیشتر آشنا شوید. پس از ارزیابی استرس خود، باید سطح گلوکز خود را بررسی کنید. این کار را تا دو هفته انجام دهید. با اینکار می توانید الگوی افزایش و کاهش گلوکز خون خود را کشف کنید. اگر متوجه شدید که گلوکز شما مرتباً بالا است، استرس روانی شما احتمالاً بر قند خون شما تأثیر منفی می گذارد.
آشنایی با مکمل جهت حفظ میزان گلوکز خون در سطح نرمال : قرص اولترا کروم
علائم استرس چیست؟
گاهی اوقات، علائم استرس خفیف هستند و ممکن است متوجه آنها نشوید. استرس می تواند بر سلامت روانی و عاطفی و همچنین بر سلامت جسمی شما تأثیر بگذارد. شناخت علائم می تواند به شما کمک کند استرس را شناسایی کرده و اقداماتی را برای مدیریت آن انجام دهید.
علائم فیزیکی استرس عبارتند از:
1) سردرد 2) درد یا تنش عضلانی 3) زیاد یا کم خوابیدن 4) احساس عمومی بیماری 5) خستگی 6) استرس همچنین ممکن است باعث شود شما احساسات زیر را تجربه کنید:
- بی انگیزگی
- تحریک پذیری
- افسردگی
- بی قراری
7) همچنین ممکن است در برخی از موارد رفتارهای زیر در افراد دارای استرس دیده شود:
- کناره گیری از دوستان و خانواده
- کم خوری یا پرخوری
- تحریک پذیری
- نوشیدن الکل
- استفاده از تنباکو
چگونه سطح استرس خود را کاهش دهیم؟
کاهش یا محدود کردن عوامل استرس زا گاهی اوقات به سختی انجام می شود اما می توانید با رعایت اصولی هر چند کوچک سطح استرس را کاهش دهید. • فعالیت های آرامش بخش مانند یوگا یا تای چی انجام دهید • تکنیک های ذهن آگاهی مانند مدیتیشن را تمرین کنید • از عوامل استرس زای شناخته شده مانند موقعیت های اجتماعی پر استرس اجتناب کنید • مصرف کافئین را کاهش دهید • وقت خود را با عزیزان بگذرانید
چگونه با استرس ناشی از دیابت کنار بیاییم؟
اگر در مورد وضعیت خود استرس دارید، بدانید که تنها نیستید. ممکن است با صحبت کردن با یک متخصص در مورد استرس خود احساس راحتی بیشتری داشته باشید. یک درمانگر میتواند مکانیسمهای مقابلهای متناسب با شرایط شما را فراهم کند و محیط امنی برای صحبت در اختیار شما قرار دهد و حتی می توانند توصیه های پزشکی مناسب شما را ارائه کنند. کاری که اکنون می توانید انجام دهید اگرچه دیابت میتواند مجموعهای از چالشها را به همراه داشته باشد، اما میتوان آن را به طور موثر مدیریت کرد و یک سبک زندگی شاد و سالم داشت. می توانید جلسات کوتاه و مراقبه یا تمرینات کوچک را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. فعال بودن می تواند به کاهش تنش در زندگی شما کمک کند.
مکمـلی ایـده ال و تخصصی برای افراد دیابتی : قرص دیابتون
خلاصه :
استرس جسمی و روحی می تواند باعث ترشح آدرنالین و کورتیزول در خون شود. این هورمون ها می توانند باعث افزایش سطح گلوکز خون شوند. افزایش غیرمنتظره در سطح گلوکز خون ممکن است بر مدیریت دیابت فرد تأثیر منفی بگذارد و منجر به علائم نامطلوب شود. اما دانستن محرکهای استرس و تمرین تکنیکهای کاهش استرس می تواند به افراد در مدیریت تاثیر استرس بر دیابت کمک کند.
منابع:
سلام من دیابت نوع 2 دارم و تمرینات مراقبه را هم انجام می دهم به نظرم در بلند مدت در کاهش قند خون موثر است
سلام ویتابیوتیکسی عزیز…
برخی مطالعات نشان دادهاند که مراقبه میتواند در کنار درمانهای دیگر، تا حدودی به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در بلندمدت کمک کند.
سلام وقت بخیر.
یه سوال داشتم:
آیا مصرف داروهای ضد استرس میتونه به کنترل دیابت کمک کنه؟
باسلام
کاربر گرامی…
تاثیر داروهای ضد استرس بر کنترل دیابت پیچیده است و به نوع دارو، شدت استرس و وضعیت کلی سلامتی فرد بستگی دارد. استرس مزمن میتواند قند خون را در افراد دیابتی به طور قابل توجهی افزایش دهد و هورمونهایی که در پاسخ به استرس آزاد میشوند، مانند کورتیزول، میتوانند مقاومت بدن به انسولین را افزایش داده و قند خون را در کبد آزاد کنند.
کاهش استرس با روشهایی مانند ورزش، مدیتیشن و یوگا میتواند به کنترل قند خون کمک کند. همچنین داروهای ضد استرس ( در صورت لزوم و تجویز پزشک) نیز ممکن است به کاهش استرس و در نتیجه بهبود کنترل قند خون ( خصوصا قند خون ناشی از استرس )کمک کنند.