مصرف بیش از حد نمک میتواند در بلندمدت بر مغز اثر سوء بگذارد،نتایج مطالعهای که در ژورنال Nature Neuroscience منتشر شده نشان میدهد که مصرف بیش از حد نمک میتواند به کاهش عملکرد شناختی منجر شود. خوشبختانه بر اساس پژوهشی که به تازگی انجام شده، این کاهش قابل برگشت خواهد بود. پیش از این مشخص شده بود که مصرف زیاد نمک میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و پرفشاری خون را افزایش دهد. اما اطلاعات چندانی در خصوص ارتباط نمک و مشکلات مغزی از جمله بیماریهای عروق مغزی، سکته، اختلال شناختی و… در دسترس نبوده است. همانطور که نویسندگان این مقاله میگویند یکی از مکانیسمهایی که میتواند منجر به تاثیر منفی نمک بر مغز شود، اثرات آن بر سلولهای اندوتلیالی است که در داخل عروق مغزی قرار دارند. این سلولها وظیفه تنظیم انقباضات عروق مغزی را برعهده دارند ولی دریافت بیش از حد نمک در رژیم غذایی روزانه میتواند منجر به اختلال عملکرد این سلولها شود. اگرچه این اختلال میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن شود اما هنوز مشخص نیست که چطور اختلال عملکرد سلولهای اندوتلیال به دلیل مصرف بیش از حد نمک میتواند در بلندمدت بر مغز اثر بگذارد.
کاستانتینو لادکولابا تاکید مجدد اینکه مصرف بیش از حد نمک می تواند در بلند مدت بر مغز اثر سوء بگذارد ، میگوید: «برای حفظ سلامت مغز وجود جریان قوی، دائمی و آرام اکسیژن لازم است.» در این مقاله لادکولا و همکارانش نشان دادهاند که چطور دریافت بیش از حد نمک میتواند بر دستگاه گوارش، سیستم ایمنی و در نهایت مغز تاثیر منفی داشته باشد. این محققان دریافتند که طی چند هفته اول پس از خوراندن رژیم غذایی پرنمک به موشها، سلولهای اندوتلیال دچار اختلال شده و جریان خون به مغز کم شد. همچنین عملکرد شناختی این موشها نیز کاهش پیدا کرد. هرچند که فشارخونشان بدون تغییر باقی ماند. اما خبر خوب این که به نظر میرسد این تغییرات منفی قابل برگشت است. بهطوری که موشها پس از پایان 12 هفته و بازگشت به رژیم غذایی معمولی، عملکرد بهتری در تستهای شناختی و عملکرد مغزی از خود نشان دادند.