-
علت سردی دست و پا از نظر متخصصان
- 1. کم خونی
- 2. استرس و اضطراب علت سردی دست و پا
- 3. مشکلات عصبی
- 4. مشکلات گردش خون
- 5. سندرم رینود یکی از علت سردی پاها
- 6. لوپوس
- 7. هوای سرد
- 8. سیگار کشیدن
- 9. مصرف داروها
- 10. کم کاری تیروئید
- چه زمانی باید برای دست و پاهای سردم به پزشک مراجعه کنم؟
- سردی دست و پا کمبود کدام ویتامین است؟ (علت سردی پاها در شب)
- درمان فوری سردی پا
علت سردی دست و پا در زمستان طبیعی است، اما بعضی ها همیشه دست و پای سردی دارند و این موضوع ربطی به فصل و دمای هوا ندارد و با پوشیدن دستکش و جوراب ضخیم هم سردی از بین نمی رود.
متخصصان می گویند عوامل مختلفی مثل کم کاری تیروئید، کم خونی، فشار خون پایین، کشیدن سیگار و… به کند شدن جریان خون و احساس سردی و حتی سوزش در نواحی دست و پا منجرمی شود. در ادامه با مجله ویتابیوتیکس همراه باشید البته قبل از اون پیشنهاد میکنم مقاله سندرم کرونری حاد چیست؟ رو بخونید.
علت سردی دست و پا از نظر متخصصان
1. کم خونی
کم خونی یکی از دلایل بالقوه سردی انگشتان است. کم خونی زمانی اتفاق می افتد که بدن قادر به تولید گلبول های قرمز کافی نیست و یا زمانی که تولید هموگلوبین خون کمتر از حد نرمال است. این وضعیت می تواند منجر به کاهش اکسیژن در خون و سردی اندام ها شود. کم خونی به دلایلی از قبیل کمبود آهن، مشکلات گوارشی، خونریزی داخلی و … رخ می دهد.
پایین بودن سطح هموگلوبین خون یا ناکافی بودن سطح هموگلوبین می تواند از رسیدن اکسیژن به پاها جلوگیری کرده و باعث سردی شود. در بسیاری از موارد، کم خونی می تواند با مصرف یک مکمل ساده آهن درمان شود اما در موارد جدی تر ممکن است نیاز به دریافت درمان های دیگر از سوی پزشک وجود داشته باشد.
آشنایی با مکمل : کپسول فروگلوبین
2. استرس و اضطراب علت سردی دست و پا
استرس و اضطراب می تواند باعث واکنش فیزیکی به نام انقباض عروق شود که در آن رگ های خونی منقبض می شوند و جریان خون را به بدن کاهش می دهند.
3. مشکلات عصبی
برخی از مشکلات عصبی، مانند نوروپاتی محیطی، می توانند بر اعصابی که انبساط و انقباض رگ های خونی را کنترل می کنند، تأثیر بگذارند و باعث سردی شدید شوند.
4. مشکلات گردش خون
محدود شدن جریان خون به هر بخشی از بدن به ویژه اندام هایی مانند انگشتان پا و یا دست، منجر به احساس سرد شدن آنها می شود. مشکلات گردش خون حاکی از شروع عوارض قلبی بوده و بیشتر در مردان بالای ۵۰ سال شایع است.
5. سندرم رینود یکی از علت سردی پاها
افراد مبتلا به این سندرم اغلب سردی انگشتان دست را احساس می کنند. افراد مبتلا به این بیماری دارای رگ های خونی غیرعادی در دست ها هستند و شدت بروز نشانه های رینود به میزان تنگ شدن عروق بستگی دارد. وقتی این تنگی به طور متناوب و طولانی اتفاق بیفتد، علائم هم به شکل شدیدتری دیده می شوند، اما به هر حال سه علامت حتما در یک حمله رینود دیده می شود: سرد شدن انگشتان دست و پا، تغییر رنگ و بروز رنگ پریدگی انگشتان، احساس خواب رفتن و سوزن سوزن شدن عضو پس از قرار گرفتن مجدد در محیط گرم.
بیشتر بخوانید: درمان وزوز گوش
6. لوپوس
لوپوس تا حدود زیادی مرموز است و تحت شرایطی بروز می کند که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت های خود حمله می کند.
7. هوای سرد
قرار گرفتن در معرض دمای پایین می تواند باعث انقباض رگ های خونی و کاهش جریان خون در اندام های سرد و دست ها و پاها شود.
8. سیگار کشیدن
اگر هنوز دلایل ترک سیگار برای تان کافی نیست، باید بدانید که نیکوتین موجود در سیگار منجر به انقباض سلول های خونی می شود و می تواند باعث ایجاد پلاک در عروق خونی گردد. این روند کاهش جریان خون به اندام های پایانی مانند انگشتان را بیشتر می کند.
فقر ویتامین ب ۱۲ در رژیم غذایی منجر به احساس سرمای بیش از حد در انگشتان می شود. اما چرا؟ مصرف ناکافی ویتامین ب ۱۲ منجر به کاهش تولید سلول های قرمز می شود. اگر شما گیاه خوار هستید ممکن است سردی انگشتان ناشی از فقر ویتامین ب ۱۲ را بیشتر حس کنید. با مصرف مکمل های ویتامین ب ۱۲ این مشکل برطرف می شود.
9. مصرف داروها
داروهای شما می تواند علت سردی پا و دست شود. داروهای بسیاری وجود دارد که میتواند سلول های خونی به ویژه عروق خونی را منقبض کند. برخی از این داروها شامل بتا بلاکرها (تجویز شده برای تنظیم فشار خون)، برخی داروهای سرطان، داروهای میگرن و ضد احتقان های بدون نسخه هستند. با پزشک یا داروساز برای دانستن اینکه آیا هریک از این داروهایی که مصرف می کنید می تواند موجب علائم شود صحبت کنید.
جهت آشنایی با مکمل شربت فروگلوبین کلیک کنید.
10. کم کاری تیروئید
اگر انگشتان شما در یک روز گرم سرد است، ممکن است این وضعیت به فعالیت غده تیروئید بستگی داشته باشد و نه درجه حرارت بدن یا عملکرد سیستم گردش خون شما. غده تیروئید نقش مهمی در کمک به تنظیم دمای بدن دارد. در اصل تیروئید ترموستات بدن ماست. مشکلات تیروئید همچنین می تواند منجر به احساس خستگی، یبوست، نوسانات وزن و … بخصوص در افراد بالای ۵۰ سال شود.
چه زمانی باید برای دست و پاهای سردم به پزشک مراجعه کنم؟
به طور کلی توصیه می شود در صورت احساس درد یا علائم مربوط به سردی دست و پا به پزشک مراجعه کنید. در اینجا مواردی وجود دارد که بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
علائم شدید یا بدتر: اگر دست ها و پاهای شما همیشه سرد هستند یا اگر احساس سردی با درد، بی حسی، گزگز یا بی حسی همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید.
تاثیرات بر زندگی روزمره: اگر سردی دست ها و پاها مانع از انجام فعالیت های منظم می شود یا کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد، توصیه می شود با پزشک مشورت کنید.
تغییرات در علائم: اگر متوجه تغییر ناگهانی در دفعات، شدت یا مدت سرماخوردگی پا شدید، یا اگر همزمان علائم دیگری را مشاهده کردید، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید.
نگرانی در مورد علت: اگر علت سرد شدن دست و پای خود را نمیدانید یا فکر میکنید که ممکن است یک بیماری زمینهای باشد، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا علائم شما را تجزیه و تحلیل کند.به یاد داشته باشید که پزشک شما می تواند وضعیت خاص شما را تشخیص دهد، سابقه پزشکی شما را بررسی کند، معاینه فیزیکی انجام دهد و هر گونه آزمایش لازم را برای تعیین علت علائم شما تجویز کند. آنها می توانند درمان مناسب را به شما ارائه دهند یا در صورت لزوم شما را به متخصص ارجاع دهند.
بیشتر بخوانید : سندروم کرونری حاد
سردی دست و پا کمبود کدام ویتامین است؟ (علت سردی پاها در شب)
ویتامین B12: کمبود ویتامین B12 می تواند بر عملکرد اعصاب تأثیر بگذارد و منجر به علائمی مانند ناراحتی، سوزن سوزن شدن و سردی در اندام ها شود.
ویتامین D: سطوح ناکافی ویتامین D میتواند بر سلامت رگهای خونی و گردش خون تأثیر بگذارد و علت سردی دست وپای شما شود.
ویتامین E: ویتامین E اثر آنتی اکسیدانی دارد و به حفظ سلامت عروق خونی کمک می کند. اگرچه این کمبود نادر است، اما می تواند بر گردش خون تأثیر بگذارد.
ویتامین C: ویتامین C برای تولید کلاژن مهم است که به حفظ استحکام و یکپارچگی عروق خونی کمک می کند. سطوح کافی ویتامین C به سلامت کلی خون کمک می کند.
بیشتر بخوانید: درمان سرفه خشک
درمان فوری سردی پا
-
گرمای مستقیم:
- بالشتک گرم یا کیسه آب گرم را روی پاهای خود قرار دهید.
- پاهای خود را در آب گرم (نه داغ) به مدت 15 تا 20 دقیقه خیس کنید.
- جورابهای گرم بپوشید، به خصوص جورابهای پشمی یا نخی ضخیم.
- از کفشهای گرم و عایقبندی شده استفاده کنید.
-
افزایش گردش خون:
- پاهای خود را ماساژ دهید. این کار به افزایش جریان خون در پاها کمک میکند.
- پاهای خود را بالا ببرید. این کار به تخلیه خون از پاها و کاهش احتقان کمک میکند.
- فعالیت بدنی سبک مانند پیادهروی یا حرکات کششی انجام دهید.
- از مصرف کافئین و نیکوتین خودداری کنید. این مواد میتوانند گردش خون را مختل کنند.
-
داروهای مسکن بدون نسخه:
- داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانند به تسکین درد و ناراحتی ناشی از سردی پا کمک کنند.
-
درمانهای خانگی:
- حمام نمک گرم: دو قاشق غذاخوری نمک را به یک وان آب گرم اضافه کنید و 20 دقیقه در آن خیس کنید.
- زنجبیل: چای زنجبیل بنوشید یا یک تکه زنجبیل تازه را بجوید. زنجبیل به گرم شدن بدن و بهبود گردش خون کمک میکند.
جمع بندی :
در نهایت، سردی دست ها و پاها می تواند به دلایل مختلف ظاهر شود. علل شایع عبارتند از گردش خون ضعیف، هیپوترمی، استرس و اضطراب، کم کاری تیروئید، کم خونی، اختلالات اضطرابی، سیگار کشیدن و برخی داروها. اینها می توانند منجر به کاهش جریان خون، انسداد رگ های خونی، عدم تعادل هورمونی، اختلال در عملکرد عضلات و سایر تغییرات فیزیکی که باعث سرماخوردگی می شوند، شود. اگر دست ها و پاهای شما اغلب سرد است یا در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند، بهتر است با پزشک مشورت کنید. یک متخصص پزشکی می تواند علائم شما را ارزیابی کند، آزمایش های مناسب را انجام دهد و علت را تعیین کند.
افسردگی دارم و میدونم به خاطر افسردگیم دست و پاهام سرد میشه
سلام کاربر عزیز…
متاسفم
امیدوارم با مراجعه به پزشک متخصص بهبود پیدا کنید.
مطلب بسیار مفیدی بود بیماری خونی سیکل سل دارم مدتی هست پاهام اینقدر یخ می کنه که قدرت ایستادن روازم گرفته لطفاً پزشگی معرفی فرمایید تشکر
سلام ویتابیوتیکسی عزیز…
می توانید به متخصص خون یا حتی پزشک عمومی مراجعه کنید .
سلام وقت بخیر پدر من چند ساله همش پاهاش سردن و بعضی مواقع بی حس میشن و در هوای سرد و بارانی حالش خیلی بد میشود طوری که حالت تهوع میگیرد یا وقتی هندوانه و سردیجات بخورد خیلی حالش بد میشود به چه متخصصی باید مراجعه کرد !
سلام
دوست عزیز…
با توجه به اینکه تشخیص دقیق علائم این ، نیاز به معاینه و بررسی دقیق توسط متخصص پزشکی دارد و هر کدام از علائم دلایل متفاوتی میتواند داشته باشد که نیاز به معاینه و آزمایشات تکمیلی می باشد شما می توانید به دکتر متخصص داخلی ، ارتوپد یا متخصص غدد مراجعه فرمائید.
سلام وقت بخیر من حدودیکساله نوتروتریپتلین بخاطر اضطراب میخورم البته در کنار سرترالین که ۷ ساله باتجویزپزشک مصرف میکنم،چندماهه که احساس سرما در انگشتان پا میکنم طوری که برای ارامش بیشتر جوراب میپوشم،اوایل فکر میکردم بخاطر پریودیه ولی بعضی روزهای عادی هم،این وضعیت هست باوجودیکه از بچگی طبع بسیر گرمیدارم
سلام
دوست عزیز…
احساس سرما در انگشتان پا می تواند از عوارض جانبی دارو های مصرفی شما (نورتریپتیلین و سرترالین ) باشد. می توانید پزشک معالج خود را در این رابطه مطلع نمائید.
منم این دارو ها رو مینداختم عوارض خیلی بدتر از سردشدن پاهام داشت با کلی سختی ترک کردم
سلام وقت بخیر
من 37 10 ماهه مشکل سردی و لختی سر و دست و پا در هنگام خواب دارم. به چه متخصصی مراجعه کنم؟
با سپاس از پاسخگویی شما
باسلام
دوست عزیز…
بی حسی و سردی سر و دست و پا در هنگام خواب به علت آن بستگی دارد. بهتر است در اسرع وقت به متخصص مغز و اعصاب مراجعه فرمائید.
سلام من همیشه دستم سرده و از این حالت خیلی بدم میاد البته تیروئید کم کاری دارم ولی مدام دادم قرص میخورم ولی باز سرده
سلام
ویتابیوتیکسی عزیز…
سردی دست و پا در کم کاری تیروئید، که به آن هیپوتیروئیدی هم میگویند، به چند دلیل ممکن است حتی با مصرف قرص تیروئید ادامه داشته باشد:
1. دوز نامناسب دارو:
• ممکن است دوز داروی تیروئید شما به اندازه کافی بالا نباشد و نیاز به تنظیم داشته باشد.
• در برخی موارد، کم کاری تیروئید به دلیل مقاومت بدن به هورمون تیروئید است، که در این صورت نیاز به دوز بالاتری از دارو دارید.
2. عدم جذب کامل دارو:
• برخی مشکلات گوارشی مانند بیماری سلیاک یا کمبود ویتامین B12 میتوانند در جذب کامل دارو اختلال ایجاد کنند.
• همچنین، مصرف همزمان برخی داروها با قرص تیروئید میتواند بر جذب آن اثر بگذارد.
3. کمبود ویتامین D:
کمبود ویتامین D میتواند علائم کم کاری تیروئید، از جمله سردی دست و پا را تشدید کند
ممکن است سردی دست و پا به دلیل بیماریهای دیگری مانند کم خونی، دیابت یا بیماری عروق محیطی باشد.اگر با وجود مصرف قرص تیروئید، همچنان سردی دست و پا دارید باید به پزشک خود مراجعه کنید تا آزمایشات لازم انجام شود و سایر علل احتمالی بررسی شوند.
سلام وقت بخیر…
ممنون از مطالب مفیدتون.
من از قرص های ویتامین d3 در بارداری استفاده میکنم. یه روز در قرص باز بوده و من متوجه نشدم
مشکلی نداره؟؟
سلام دوست عزیز…
بطور کلی نباید در بطری را باز بگذارید ولی اگر فقط یک روز باز بوده ، مشکلی پیش نمیاد.
پزشک متخصص پا دارای کدام مدرک پزشکی ست داخلی؟ پوکی ؟
سلام دوست ویتابیوتیکسی عزیز…
اگر مشکل شما مربوط به دردهای مفصلی و تراکم استخوان است باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید…